WordPress weboldal mentése

Honlap biztonsági mentése

Ha már rendelkezel honlappal, biztosan tudod, hogy mennyire fontos a rendszeres biztonsági mentés.

Előírás szerint minden egyes WordPress frissítés előtt egy teljes mentést kellene készítened, mert a WordPress motor, a telepített sablonok, vagy éppen a működő (vagy akár a kikapcsolt) bővítmények összeakadhatnak egymással, így akár visszafordíthatatlan funkcionális, vagy design-beli változásokat, hibákat okozhatnak, amit a legegyszerűbben a biztonsági mentés visszaállításával tudsz orvosolni. (Frissíteni persze ezután is kell, csak óvatosabban… :))

Ennél még sokkal fontosabb, hogy ha vírusos lesz az oldalad (ide kattintva megelőzési tippeket olvashatsz), akkor a legegyszerűbb, legolcsóbb módja a helyreállításnak egy biztosan tiszta, fertőzésmentes biztonsági mentés visszapakolása.

Tipp: Némely vírus – hasonlóan a valódiakhoz – lappanghat a rendszeredben egy ideig. Célszerű, ha nem csak a legfrissebb (tegnapi, vagy egy hetes) biztonsági mentésed van eltárolva, hanem mondjuk egy egy-másfél hónapos verzió is. Még mindig könnyebb néhány cikket, vagy képet újra feltenni, mint vírus után kutatni, vagy netán újraépíteni az egész honlapot.

Hogyan készíts biztonsági mentést a weboldaladról?

Több lehetőséged is van, íme:

1. Biztonsági bővítmény

Jó néhány ingyenes, vagy akár fizetős plugin is elérhető a témában. A magam részéről nem kedvelem ezt a megoldást, mert minden közbeiktatott tényező hibaforrássá válhat – ez pedig igen kényes dolog, hiszen ha minden elromlott a honlapodon, csak erre támaszkodhatsz. Ha pedig ez sem működik, hiába minden hibakeresés.

Weboldal mentése, WordPress logó tableten

Ettől függetlenül, ha ezt a megoldást választod, a „backup” kulcsszóval célszerű keresgélned, mondjuk itt:

https://wordpress.org/plugins/search/backup/

Tipp: Ne feledd, hogy a WordPress-be épített export-import funkció (az Eszközök menüpont alatt) csak részleges mentést ad, ebből még nem állítható vissza maradéktalanul a weblapod!

2. cPanel biztonsági mentés

Ez már eggyel jobb megoldás – feltéve, ha a tárhelyszolgáltatód biztosít cPanel-t a tárhelyedhez.

A legegyszerűbb, ha teljes mentést készítesz, bár ez feleslegesen nagy helyet fog foglalni tekintve, hogy rengeteg külső (értsd: nem a honlapodhoz tartozó) fájlt is elmentesz vele.

Így csináld:

Ne feledd, a biztonsági mentést minden alkalommal mentsd el saját tárolódra, a honlapod tárhelyéről pedig töröld ki, mert nagyon gyorsan betelik a tárhelyed kapacitása!

3. Weboldal manuális mentése

A legprofibb megoldás, bár elsőre kissé bonyolultnak tűnhet.

Két dolgot kell megtenned:

 • Lementeni FTP kapcsolaton keresztül a honlap-fájlokat
 • Lementeni az adatbázist

Az FTP kapcsolatot a Total Commander szoftveren keresztül érheted el:

 • Telepítsd, majd nyisd meg a Total Commander-t
 • Kattints az FTP ikonra, vagy a Hálózat – FTP kapcsolódás menüpontra
 • Az Új kapcsolat gombbal előhívhatsz egy kis ablakot, ahol a következőket kell beállítanod:
  Kapcsolat neve (ez bármi lehet)
  Kiszolgáló neve
  Felhasználói név
  Jelszó
 • (Ez utóbbi hármat a tárhely-szolgáltatód bocsátja a rendelkezésedre, vagy neked kell létrehoznod a cPanel felületén.)

Ezen kívül a Passzív mód használata legyen bepipálva, más semmi.
Ha helyesen írtad be az adatokat, akkor a Kapcsolódás gombbal már hozzá is férhetsz a tárhelyeden lévő fájlokhoz.

Általában a public_html mappában találhatóak a honlapod fájljai. Ilyesmiket kell látnod: wp-admin mappa, wp-content mappa, wp-includes mappa, és néhány fájl (gyökérfájl).

Neked a wp-content mappára (ez tartalmazza az érdemi fájlokat a weblapodról) és a gyökérfájlokra lesz szükséged. Ezeket jelöld ki, és másold át a számítógépedre, vagy (ahogyan előzőleg írtam) egy pendrive-ra, vagy más adathordozóra.

Az adatbázist a cPanel phpMyAdmin felületén, vagy a szolgáltató által megadott linken tudod elérni. Ez utóbbi esetben felhasználónevet és jelszót is kérj a tárhelyszolgáltatódtól, amivel be tudsz lépni.

Ha bent vagy, oldalt kattints rá az adatbázisod nevére (az information_schema alatt), majd válaszd az Exportálás gombot. (Beállítások: Gyors, SQL.) Indítás után mentsd el a letöltődő sql fájlt gyanoda, ahová az előzőeket is.

Ennyi. 🙂

A visszaállítás ugyanez, csak fordítva. 🙂

Hol tárold a mentéseidet?

Tipp: Ha megoldható, ne közvetlenül az otthoni PC-n, laptopon tárold a fájlokat, mert alkalmasint ez is megfertőződhet – sőt, előfordulhat, hogy a fertőzés forrása pont a te számítógéped!
Külső tárhelyen, adathordozón legyenek a mentéseid – erre elég akár egy néhány gigás pendrive, vagy SD kártya is.

Ha nem szeretnél ezzel foglalkozni, havi honlap fenntartási szolgáltatásunk keretében ebben is tudunk segíteni!

Honlap fenntartás – Havi díjas csomagok